Kluski zbójnickie

Kluski zbójnickie

Składniki:

2 ½ kg ziemniaków
80 g słoniny
50 g cebuli
2 jajka
20 g mąki ziemniaczanej
sól

Pół kilograma ziemniaków obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć sok. Starte ziemniaki połączyć z ugotowanymi, dodać mąkę, jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Łyżką maczaną we wrzątku kłaść kluski na gotującą się osoloną wodę. Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną z cebulą.

loading...
Share

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Składniki:

4 kg ogórków
8 płaskich łyżek soli
2 łyżeczki ostrej papryki lub 2 łyżeczki chilli w proszku (z chilli są ostre)
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 główki czosnku
½ szklanki oleju
½ kg cukru
1½ szklanki octu
3 łyżki gorczycy
6 liści laurowych
1 łyżeczka ziela angielskiego

Ogórki umyć, odkroić czubki ogórków, pokroić w krążki o grubości 2-3 cm. Wymieszać z solą, odstawić na 8 godzin (od czasu do czasu wymieszać), odcedzić. Przełożyć do miski. Zagotować olej i zalać nim ogórki. Czosnek obrać i rozetrzeć, posypać nim ogórki. Dodać chili, pokruszone liście laurowe, paprykę słodką, ziele angielskie, gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącą zalewą zalać ogórki z przyprawami. Tak przygotowanie odstawić na 12 godzin, co jakiś czas wymieszać. Ogórki wraz z przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, pasteryzować 5-10 min.

Share