Kurczak z orzechami włoskimi

Składniki:

• 20 dag piersi kurczaka
• 1 łyżeczka imbiru
• 2 łyżki oleju
• 20 dag orzechów włoskich
• 1 łyżka smalcu
• 3 łyżki sos sojowego
• 2 łyżeczki cukru
• kieliszek białego wina

Mięso pokroić w kostkę, którą oprószyć imbirem po czym smażyć na rozgrzanym oleju razem z orzechami ok. 3 min, wówczas kurczaka wyjąć a na patelnie wrzucić smalec, gdy smalec się rozgrzeje wlać sos sojowy, wino i dodać cukier.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas włożyć kurczaka i orzechy, wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu.

loading...
Share

Risotto z kurczaka

Składniki:

2 piersi kurczaka

250 g ryżu arborio

3 pomidory

puszka zielonego groszku konserwowanego

½ łyżeczki bazylii

żółta lub czerwona papryka

¼ kostki masła

sól

½ łyżeczki majeranku

3 parówki

szklanka białego wina

250 g pieczarek

1 cebula

łyżeczka przyprawy do kurczaka

pół łyżeczki czosnku granulowanego

Opłukane i osuszone piersi kurczaka pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Cebulę i pieczarki obrać i drobno pokroić. Kurczaka i parówki zrumienić na oleju, dodać cebulę, pieczarki, paprykę, ryż i smażyć razem przez około 10 minut. Dodać przyprawy, pomidory oraz wino, dusić około 20 minut. Na koniec dodać groszek odsączony z zalewy, całość wymieszać i gotować przez 3 minuty. Gotowe risotto wyłożyć na gorący talerz i podawać przybrane natką z pietruszki.

Share

Udka kurczaka w winie

Składniki:

• 4 udka kurczaka
• 1/2 kg pomidorów
• cebula
• drobno pokrojony seler naciowy
• łyżka posiekanych liść bazylii
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• szklanka białego wina
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• sól
• pieprz

Udka podzielić na 8 porcji(oddzielnie pałka i górna część), po czym smażyć je na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, wrzucić pokrojoną cebulę i seler naciowy, nadal smażyć, polewając stopniowo winem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć do odparowania wina, dodać obrane i pokrojone pomidory. Pozostawić na ogniu pod przykryciem jeszcze przez 1 godz. w trakcie podlewać ciepłą wodą. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.

Share

Czajnik turystyczny 1 Litre Kettle

Czajnik turystyczny 1 Litre Kettle

Czajnik 1 litre kettleDane techniczne:

Materiał: aluminium

Waga: 168 g

Pojemność: 1l

Producent: Tesco

Czajnik o pojemności 1l, aluminiowy z przykrywką i rączką w osłonie z termoodpornego tworzywa. Z wbudowanym zaparzaczem, dzięki któremu czajnik zamienia się w dzbanek do herbaty.

Share

Fasolowy gulasz

Składniki:

1/2 kg fasoli (moczoną całą noc i podgotowaną)
1/2 kg cebuli
1/2 kg wędzonego mięsa (żeberka, kiełbasa …)
1/2 kg ziemniaków
słodka mielona papryka,
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz
łyżka smalcu

Na smalcu podsmażamy cebulę, dodajemy mieloną paprykę, mieszamy i wrzucamy mięso, dusimy około 5 minut. Dodajemy fasolę razem z wodą w której się gotowała. Kiedy fasola jest już prawie miękka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Gulasz można zagęścić tartym ziemniakiem

Share

Kuchenka turystyczna Colorado PL-2009

Kuchenka turystyczna Colorado PL-2009

Kuchenka turystyczna Colorado PL-2009

Kuchenka turystyczna Colorado próba terenowa
Kuchenka turystyczna Colorado próba terenowa

Dane techniczne:
model: Plein Air International PL-2009
zasilanie: kartusz jednorazowy 190g (nabijany)
system zapalania: ręczny
zabezpieczenie przed wiatrem

wysokość: 20 cm
średnica: 12 cm
waga: 380 g
kolor: popielaty

Turystyczna kuchenka gazowa zasilana gazem propan-butan. Kuchenka posiada opatentowany system stabilizujący kartusz, jest zbudowana w sposób niwelujący działanie wiatru.

Możliwość pracy z kartuszami: Welding 1120, Walkover 572, Plein Air International PL880 lub kartuszem IL-6300

Katalog produktów Plein Air:

www.kempergroup.it

Share

Kociołkowy gulasz II

Składniki:

750 g mięsa
1 kg ziemniaków
100 g smalcu
2 cebule
2 papryki
2 pomidory
łyżka mąki
20 g słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżeczka majeranku
sól,
pieprz
szklanka białego wina

Cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, smażymy kilka minut. Podlewamy winem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory, paprykę. W odrobinie zimnej wody rozprowadzamy mąkę dodajemy do kociołka, solimy, pieprzymy, paprykujemy. Dusimy pod przykryciem, mieszając przez potrząsanie garnkiem/kociołkiem.

 

Share

Kociołkowy gulasz I

Składniki:

750 g karczku
2 papryki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
łyżka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka ostrej mielonej papryki
bazylia
tymianek
majeranek
sól
pieprz
olej
1 kg ziemniaków
szklanka czerwonego wina

Mięso kroimy w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Sparzone i obrane ze skóry pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Do kociołka lub garnka z grubym dnem wlewamy olej, wkładamy mięso, podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy z wyjątkiem majeranku. Podlewamy czerwonym winem i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso zmięknie doprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki dusimy jeszcze około 20 minut.

Share

Potrawka z kurczaka

Składniki:

4 udka kurczaka
marchewka
pietruszka
2 cebule
2 szklanki rosołu
sól ,pieprz
2 łyżki masła
łyżka mąki
natka lub koperek
gałka muszkatołowa
100 ml śmietany

Z udek i warzyw (pietruszka ,cebula ,marchewka i przyprawy) ugotować bulion.
Ugotowane mięso pozbawić skóry i kości. Pokroić w paski. Z bulionu wyjąć marchew pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać kilkoma łyżkami rosołu. Wlać do garnka.
Mąkę zasmażyć na maśle, zalewać po trochu chłodniejszym bulionem ciągle mieszając. Dodać zasmażkę do garnka z cebulą, a następnie pokrojone mięso, marchewkę, natkę. Gotować na małym ogniu.. Na koniec rozmieszać w 100 ml śmietany jedną łyżeczkę mąki i zaprawić potrawkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować kilka minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Share

Podtatrzańskie haluszki

Składniki:

1 kg surowych ziemniaków
400 g mąki
300 g bryndzy
200 g wędzonej słoniny
sól
pieprz
zielona cebula lub szczypiorek

Umyte ziemniaki trzemy na tarce, masę solimy. Dodajemy mąki, tyle abyśmy dostali ciasto odchodzące od miski. Drewnianą kuchenną deskę moczymy w wodzie, dajemy na nią część ciasta i nożem wykrawamy cienkie paski (halušky) i wyrzucamy je do wrzącej oslonej wody.

Ugotowane halušky polewamy podsmażoną słoniną i dodajemy bryndzę, dekorujemy posiekaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Porada:

Zamiast bryndzy można użyć tartego oscypka lub sera „typu feta”

Share