Musaka Szwajcara

Składniki:

75dkg cukinii i 75 dkg ziemniaków

60 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

3 szt cebul – drobno pokroić

3 ząbki czosnku – posiekać lub przecisnąć przez praskę

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 kg pomidorów — sparzyć, obrać ze skórki, pokroić(można użyć pomidorów z „puszki”)

oregano

bazylia

sól, pieprz

Sos:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
5 dkg sera żółtego — starty
sok z jednej cytryny
cukier
sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinię pokroić w plastry obsmażyć bez tłuszczu. Ziemniaki, gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w plastry.

Mięso wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodając w trakcie smażenia przecier, pokrojone pomidory, na koniec zioła i doprawiamy do smaku.

W międzyczasie robimy sos beszamelowy z podanych składników:

Roztop masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsyp mąkę, mieszaj, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdejmij zasmażkę z ognia wlej po trochu zimne mleko i sok z cytryny, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw rondel na ogniu, wymień rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadź sos do wrzenia. Gotuj go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodaj ser, dopraw cukrem i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł.

W formie układamy ziemniaki, cukinię, na to mięso, powtarzamy warstwy, na wierzch ziemniaki, zalewamy sosem , pieczemy 40 minut w 190.

loading...
Share